Polvijärven Uudet Laulut - taidettiin tehdä historiaa ?


uudetfb

Kesällä 2015 konsertoin synnyinkunnassani Polvijärvellä. Halusin tuolloin kiittää synnyinkuntaani saamastani kasvatuksesta ja koulutuksesta, joiden ansiosta minusta lopulta tuli Musiikin Maisteri ja säveltäjä-pianisti.
Konsertin ohjelma koostui niistä lauluista, jotka olivat olleet tavalla tai toisella merkityksellisiä minulle silloin, kun asuin Polvijärvellä.
Konsertin valmistelutyön sain tehdä Sibelius-Akatemian huippuopettajien ohjauksessa Musiikkitalon upeissa puitteissa. Pääsin esittämään kyseisen konsertin myös Musiikkitalolla syksyllä 2015 ja tuolloin lavalla kanssani oli iso joukko nuoria taiteilijoita Sibelius-Akatemialta.
Polvijärvellä pitämäni konsertti oli minulle hyvin merkittävä tapahtuma. Se tunne, mikä yleisöstä välittyi konsertin lopussa sai minut kyyneliin ja ystävieni keräämä stipendi oli paras muistaminen, minkä ole koskaan saanut. Tuossa hetkessä yleisön taputtaessa seisaallaan syntyi päätös, että haluan tulevaisuudessa rikastuttaa synnyinkuntani Polvijärven kulttuurielämää omalla osaamisellani niin kauan, kuin musiikkia ja taidetta pystyn tekemään.
Syksyllä 2015 pohdin, mitä kulttuurista sisältöä voisin tuoda synnyinkuntani tulevaan 140-vuotis juhlavuoteen. Näiden pohdintojen pohjalta syntyi Polvijärven Uudet Laulut-projekti.
Minä olen aina ollut kiinnostunut siitä, mitä ihmiset ajattelevat ja minkälaisia tunteita ja kokemuksia ihmisillä elämänsä aikana on. Uskon, että tämä kiinnostukseni kumpuaa niistä Junnun ja Helismaan tekstien elämänmakuisuudesta, joka sai minut lähtemään tälle musiikilliselle elämänmatkalle.
Polvijärven Uudet Laulut-projektissa oli siis kyse siitä, että kaikki Polvijärven nykyiset ja entiset asukkaat, sekä ihmiset joilla on joku side Polvijärveen saivat lähettää omasta elämästään kumpuavia pöytälaatikkokirjoituksia minulle sävellettäväksi. Näistä teksteistä säveltäisin sitten Uusia Polvijärveläisiä Lauluja juhlistamaan synnyinkuntani juhlavuotta.
Tarjosin Polvijärven kunnalle projektia alkuvuodesta 2016 ja harmikseni sain kuulla, että olin auttamatta myöhässä, 140-vuotis juhlallisuudet oli budjetoitu jo edellisenä vuonna, eikä näin ollen tällaiseen projektiin ollut mahdollista löytää rahoitusta. Hieman raskain mielin totesin, että nyt jäi hieno projekti toteuttamatta, mutta samalla myös opin, että tällaisia projekteja varten pitää olla liikkeellä hyvissä ajoin.
Aikaa kului ja tultuani kesän viettoon Höytiäiselle, minut valtasi tunne, että tämä projekti on toteutettava vaikka siitä ei palkkaa saisikaan. Tästä alkoi melkoinen pyöritys. Konserttipaikan etsintää, tiedottamista sanoituskilpailusta pika-aikataululla, solistien etsimistä, mainostusta, lehti-ja radiohaastatteluja ja tietenkin säveltämistä ja laulujen harjoittelua.
Vajaassa kahdessa kuukaudessa paketti oli valmis. Lomakeskus Huhmarin auditoriossa kuultiin 20.7.2016 kaksitoista Uutta Polvijärveläistä Laulua. Yleisö ja mediat ottivat Uudet Laulut vastaan upealla tavalla. Tästä alkoi sitten varsinainen urakka.
Pian Polvijärven Uudet Laulut-konsertin jälkeen syntyi päätös siitä, että nämä laulut on saatava taltioitua. Kyseessä oli niin harvinaislaatuinen projekti, että nämä laulut eivät saa painua unholaan. Tässä vaiheessa astui mukaan kuvaan ohjelmatoimisto Monkey Musicin toimitusjohtaja Janne Turunen, jonka kanssa lähdimme rakentamaan Polvijärven Uudet Laulut-levyä.
Jos olisi tiennyt, kuinka monivaiheinen ja haastava prosessi levyn tekeminen nykyään on, niin tuskin olisi rohjennut lähteä tekemään levyä, mutta lukemattomien työtuntien ja kymmenien työvaiheiden jälkeen voin ylpeänä todeta: Polvijärven Uudet Laulut-levy on tehty alusta loppuun Polvijärveläisin voimin ja kaikki koodit, gramexit, teostot, tallenneluvat, levymerkit ja muut asiat on kunnialla hoidettu.
Tänään saan laittaa pisteen projektille Polvijärven Uudet Laulut. Matka on ollut huikea. Ihmisten pöytälaatikkokirjoitukset olivat upeita ja inspiroivia. Niistä syntyi iskelmää, valssia, jenkkaa, jazzia, balladia ja lastenlaulua.
Voittajakappale Valssi Höytiäiselle on soinut viikottain Iskelmä Rexillä ja radiosoittoon on päässyt tähän mennessä kaikkiaan neljä uutta Polvijärveläistä laulua. Aika näyttää, mitkä lauluista jäävät elämään ja mitkä hautautuvat unholaan.
Kiitos kaikille kirjoittajille, yleisölle, median edustajille, kaikille projektia tavalla tai toisella tukeneille, ja erityisesti Polvijärven Uudet Laulut-työryhmälle: Maria Mustonen, Kirsi Kärnä, Janne Turunen ja Ari Hyvärinen. Tehtiin mielenkiintoinen luku Polvijärven kulttuurihistoriaan.